Pages

Saturday, July 5, 2014

Sayur Sawi Masak Lemak ciliapi bersama Udang

Kalau balik kampung, mak akan masakkan lauk ni untuk kami. Ayah suka sangat kalau lauk tu dimasak gulai lemak ciliapi. Saya ni menurun kegemaran ayah. Semuanya gulai lemak ciliapi.

Suka sangat makan sawi. Selalu sawi dimasak sup, direbus dan ditumis. Kurang suka kalau sawi atau sayur lain dimasak tumis air.

Fikir punya fikir nak masak apa dengan sawi ni, baru teringat kegemaran ayah saya ni..

Bahan-bahan:
Sawi
Ciliapi, kunyit hidup dan bawang merah ditumbuk kasar/halus
udang
santan
garam dan gula
asam keping

Caranya:
Masukkan bahan yang ditumbuk ke dalam periuk bersama santan. Kacau sehingga mendidih.

Masukkan udang dan asam keping, kacau dan terus masukkan sawi.

Perasakan dengan garam dan gula.





No comments:

Post a Comment