Pages

Monday, July 15, 2013

Daging Bakar - Cara Saya (guna pemanggang ajaib)

Kalau buat steak atau daging bakar, inilah cara yang buat untuk perap. Perap selalunya 2,3 jam tapi kali ni sebab lauk berbuka banyak, daging ni dah postpone bakar pada keesokkan harinya. Maknanya perap dekat 1 setengah hari dah...

Cara perap:
  1. Daging digaul dengan garam dan gula, sos tiram, serbuk lada hitam, sedikit perahan limau dan dimasukkan ke dalam plastik perap.
  2. Masukkan sedikit minyak masak ke dalam perapan tadi.
  3. Simpan dalam peti sejuk.
  4. Bakar dengan api yang sederhana besar untuk menghasilkan kesan garing di luar dan berjus di dalam.
Daging dan udang bakar
Saya guna beg plastik ni untuk perap
Daging yang diperap

Titiskan sedikit minyak masak ke dalam plastik perapan

Siap, simpan dalam peti sejuk


No comments:

Post a Comment