Pages

Sunday, September 1, 2013

Sayur Manis

Orang utara yang gelarkan begitu. Hampir semua kedai-kedai makan di sebelah utara ada jual sayur manis ni. Nak masaknya pun senang.

Bahan-bahan:
Betik (dihiris nipis), bayam, bawang besar yang dihiris halus, belacan  udang, air secukupnya, garam dan gula.

Cara-cara:
Masukkan air (kira-kita 2 cwn) ke dalam periuk bersama seinci belacan. Masukkan bawang dan udang. Masukkan betik dan masak sehingga betik empuk. Akhir sekali masukkan bayam. Perasakan dengan garam dan gula.









Bahan lain yang digunakan selalunya bendi, rebung, cendawan tiram, petola, lobak putih, labu air.... Saya pulak selau guna mana yang ada di rumah je. Selalunya bendi dan bayam lah. Kadang-kadang ada juga gunakan lobak puith. Tapi tak campurla dengan sayur lain.

Bahan lain untuk rencahnya pula kadang-kadang saya gantikan udang dengan ikan bilis. Sedap gak dan rasanya sama je macam guna udang.

No comments:

Post a Comment