Selalu kalau pergi kenduri di sebelah utara, lauk ni mesti menjadi salah satu hidangan. Rasanya lebih kurang masak asam ataupun masak taucu tapi menggunakan cuka sebagai bahan yang utama.
Bahan-bahan:
Ikan kembung - guna ikan nyok-nyok, merah, tenggiri atau apa pun boleh
daun kari
Halba campur, kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Bawang besar, bawang putih dan halia - dihiris
cuka
cili padi -dibelah tengah
air, garam dan gula
Cara-cara:
Goreng ikan seperti biasa dan asingkan. Tumis bahan yang dihiris bersama daun kari, halba campur, kayu manis, bunga lawang dan cengkih menggunakan minyak menggoreng ikan tadi. Masukkan air secukupnya. Masukkan 2-3 sudu cuka makan. Masukkan hirisan cili. Perasakan dengan garam dan gula (serbuk perasa - ikut suka). Siram atas ikan yang digoreng tadi.
No comments:
Post a Comment