Pages

Friday, September 20, 2013

Ikan masak cuka

Selalu kalau pergi kenduri di sebelah utara, lauk ni mesti menjadi salah satu hidangan. Rasanya lebih kurang masak asam ataupun masak taucu tapi menggunakan cuka sebagai bahan yang utama.

Bahan-bahan:
Ikan kembung - guna ikan nyok-nyok, merah, tenggiri atau apa pun boleh
daun kari
Halba campur, kayu manis, bunga lawang dan cengkih
Bawang besar, bawang putih dan halia - dihiris
cuka
cili padi -dibelah tengah
air, garam dan gula

Cara-cara:
Goreng ikan seperti biasa dan asingkan. Tumis bahan yang dihiris bersama daun kari, halba campur, kayu manis, bunga lawang dan cengkih menggunakan minyak menggoreng ikan tadi. Masukkan air secukupnya. Masukkan 2-3 sudu cuka makan. Masukkan hirisan cili. Perasakan dengan garam dan gula (serbuk perasa - ikut suka). Siram atas ikan yang digoreng tadi.




No comments:

Post a Comment