Pages

Wednesday, September 11, 2013

Ketam masak Lemak Kuning

En Somi jarang makan gulai yang berwarna hijau... contoh gulai lemak cili padi. Jadi saya buatkan gulai lemak kuning untuk dia...

Bahan-bahan:
ketam - dibelah dua dan dibersihkan
bahan kisar - cili padi, cili merah, bawang merah
santan
garam dan gula
serai dan daun kunyit
serbuk kunyit
tomato dibelah empat
minyak untuk menumis

Cara-cara:
Tumis bahan kisar sehingga naik minyak. Masukkan sedikit serbuk kunyit, serai dan daun kunyit. Masukkan ketam. Biarkan sehingga ketam hampir masak. Masukkan santan dan buah tomato. Perasakan dengan garam dan gula.

kalau korang ada nanas, bubuh skali pun lagi sedap. Konsep memasak saya ni, masak apa yang ada di rumah dan yang penting sesedap rasa tekak seisi keluarga. Konsep yang aman-aman je untuk family kitorang....






No comments:

Post a Comment