Pages

Thursday, December 11, 2014

Kupang Masak Serai

Kupang yang selebihnya saya masak serai atas permintaan suami.

Sebenarnya suami minta kupang tu dimasak dengan mengekalkan kemanisan kupang tersebut. Dan pada pendapat saya la, cara ini, selain dikukus atau dibakar, adalah yang sesuai. Lagipun, suami minta lauk yang berkuah. Jadi memang resepi ini yang paling sesuai.

Resepinya:

Hiriskan sebiji bawang besar dan 3 batang serai dengan halus. Sebiji bawang putih diketuk dan dihiris dadu.

Masukkan semangkuk air ke dalam periuk bersama hirisan bawang besar, serai dan bawang putih tersebut.

Potong cili padi dan masukkan bersama kupang. Masukkan juga sekeping asam keping. Perasakan dengan garam dan gula.

Saya juga masukkan secubit kiub ikan bilis.




Ternyata, suami bersetuju. Kupang ini rasanya manis dan kuahnya sedap untuk dihirup.

No comments:

Post a Comment