Pages

Friday, December 12, 2014

Gulai Kari Ikan Kering (Tanpa Tumis)

Banyak-banyak resepi, gulai tanpa tumis inilah yang saya teragak-agak nak buat. kalau di belah Utara ni, gulai yang tidak ditumis memang menjadi satu kebiasaan bagi mereka.

Tapi saya pulak, semua gulai kari yang saya masak mesti ditumis dulu rencahnya. Oleh kerana gulai ikan kering ni adalah kegemaran suami, hari ini saya beranikan diri untuk mencuba berpandukan resepi di belakang paket serbuk kari ikan kering dan udang Adabi.

Resepinya:

Mula-mula, saya kisarkan bawang besar, bawang putih dan halia. Kemudian renih di dalam periuk bersama halba campur, santan cair dan serbuk kari. masukkan juga daun kari. Renih lebih kurang 10 minit sehingga semua bahan tadi masak.

Kemudian, saya masukkan terung dan nanas yang telah dipotong mengikut kesesuaian. Bila sayur tadi empuk, barulah saya masukkan ikan kering dan sekeping asam keping.

Kemudian, saya masukkan santan pekat dan perasakan dengan garam dan gula juga sedikit kiub ikan bilis.




Suami kata... pass.... hoho...

Boleh la buat lagi...

No comments:

Post a Comment