Pages

Sunday, December 21, 2014

Sambal Petai Udang Galah

Dalam banyak-banyak udang, suami saya kurang gemar makan udang galah. Saya pulak, dalam banyak-banyak udang, saya suka makan udang galah. Udang galah bersaiz sederhana sudah cukup untuk saya. kalau besar sangat, mungkin saya pun tak lalu nak telan,

Petai ni pulak, kalau silap makan badan saya akan berangin je. Tapi kalau kena gayanya, petai ni boleh melawaskan pencernaan saya. Lapang je perut...

Resepinya:

Sebiji/dua bawang besar dikisar halus kemudian ditumis. Kisar cili kering sehingga lumat. Setelah bawang besar yang ditumis layu, masukkan cili kisar.

Saya lebih suka masukkan petai dahulu supaya petai cukup lembut. Masukkan setengah sudu teh asam jawa.

Masukkan udang galah tadi dan sedikit air. Renih sehingga sambal memekat dan udangnya telah masak.

Perasakan dengan garam, gula dan sedikit kiub ikan bilis. Saya juga masukkan tomato ceri yang dibelah dua sebagai hiasan dan penambah rasa.




No comments:

Post a Comment