Saya suka masak ikut apa yang ada di fridge atau di dapur. Saya olah menjadi sesuatu masakan yang saya rasa sedap di tekak saya.
Resepi Ikan Siakap Kukus Cara Saya - Guna periuk panggang ajaib
Bahan-bahan:
- ikan siakap
- halia
- bawang besar, bawang putih
- garm, gula kiub ikan bilis
- daun bawang
- daun kesom
- tomato
- asam jawa
- serai
Cara-cara:
- Ikan siakap dilumurkan garam dan asam jawa. Kemuadian letak dalam kertas timah.
- Ketuk serai, hiris halia, bawang besar dan putih, campak atas ikan tadi.
- Selitkan daun kesom dalam perut ikan.
- Hiris tomato, daun bawang dan taburkan atas ikan.
- Taburkan garam dan kiub ikan bilis.
- Tuangkan sedikit air supaya ikan dapat dikukus di dalam kertas timah tadi.
- Bungkus dan lipat kertas timah supaya wap atau air kukusan tidak keluar.
- Panaskan periuk panggang ajaib.
- Masukkan bungkusan ikan di dalam kertas timah tadi dan masal lebih kurang 30 min.
|
Pemanggang Ajaib - hadiah dari adik |
|
Bungkus macam ni |
|
Siap |
|
Isi ikan putih dan gebu |
Selalunya saya akan hiris cili padi dan kukus sekali dengan ikan, tapi hari ni lupa plak.. Apa-apa pun En Somi kata sedap... Itu dah cukup membahagiakan...
No comments:
Post a Comment