En Somi suka sangat makan karipap. Saya cuba-cuba je tanpa melihat resepi atau meng'google'.. Tak sangka jadi... Jadi, karipap yang saya pakai hentam je ,dah menjadi kegemaran kami seisi keluarga hampir 8 tahun lamanya...Ho ho..
|
Kelim guna acuan je.. yang kelim tangan ada jugak tapi tak tunjuk la ...haha |
|
inti daging kali ni |
|
Try goreng satu dan rasa... takut kulit keras..haha..buat pun hentam je |
|
Untuk simpanan hari esok.. |
|
comey tak kak karipap... |
|
Bakar dalam oven 5-6 min supaya tahan lama jika disimpan |
|
selepas dibakar... |
Resepi: (saya pakai agak je, tak sukat)
Untuk kulit
Bahan-bahan
- tepung gandum
- marjerin/mentega - kali ni saya guna planta
- garam
- air sejuk(air dalam fridge)
Cara-cara:
- Tepung, garam dan marjerin disatukan dan diramas-ramas sehingga menjadi serbuk yang agak melekat jika digenggam.
- setelah sebati, masukkan air sejuk dan uli sehingga tepung tidak melekat dijari.
Untuk inti
Bahan-bahan
- 4 bj kentang
- 1 paket serbuk kari daging Adabi
- Daging/ayam yang dihiris halus
- bawang besar, bawang putih, sedikit halia
- minyak untuk menumis
- garam, gula, kiub ikan bilis
- daun kari, daun sup (optional)
cara-cara:
- tumis bawang besar, bawang putih, halia dan daun kari sehingga keemasan.
- Masukkan serbuk kari yang dibancuh air, tumis sehingga naik minyak.
- Masukkan daging/ayam dan kacau.
- Masukkan air, kentang dan masak sehingga kentang empuk.
- masukkan daun sup, garam, gula dan kiub.
- sejukkan.
No comments:
Post a Comment