Pages

Tuesday, September 17, 2013

Gulai Lemak Kuning Ikan Kembung (Tumis Darat)

Asyik gulai lemak cili api je kan. Sakarang kita tukar sikit....

Bahan-bahan:
Ikan kembung, serai, serbuk kunyit, santan, cili api dan cili merah dikisar bersama bawang merah, daun kunyit, tomato, garam dan kunyit.
Bawang besar yang dihiris kasar

Cara-cara:
Masukkan bahan kisar, serai serbuk kunyit, daun kunyit, santan dan ikan kembung ke dalam periuk. Kacau supaya tidak pecah santan. Masukkan tomato dan kecilkan api.
Kemudian hiris bawang besar. Panaskan kuali. Tumis bawang tadi sehingga kekuningan. Bila bawang dah garing masukkan ke dalam periuk berisi ikan tadi bersama sedikit minyak yang panas tadi.



Goreng bawang besar sehingga kekuningan

Masukkan ke dalam gulai




Korang boleh gantikan ikan kembung ni dengan ikan nyok-nyok ke, merah ke, tenggiri ke... lagi sedap...

No comments:

Post a Comment