Saya suka masakan yang berkuah. Jadi kalau orang lain masak, kuahnya cukup-cukup je, saya pulak mesti sampai lauk tu boleh berenang...hoho
Ini ikan masak asam versi sendiri. Boleh gantikan dengan ikan siakap, ikan seludu, ikan gurut dan ikan merah... Sebenarnya ikan apa-apa pun.
Bahan-bahan:
Ikan nyok-nyok
bawang besar
bawang putih
halia
cili padi
asam jawa
air
minyak untuk menumis, garam dan gula
Cara-cara:
Goreng ikan nyok-nyok yang telah dilumur garam dan kunyit. Asingkan.
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dihiris sehingga layu/kekuningan.
Masukkan air dan asam jawa.
Masukkan cili padi yang dibelah dua. tunggu hingga mendidih, masukkan garam dan gula. kalau korang guna serbuk perasa, korang bubuh la sekali. Siap
No comments:
Post a Comment