Resipi cream puff
Bahan-bahan:
250ml air
80gm marjerin
Secubit garam
160gm tepung gandum
4 biji telur
1 camb esen vanila
Cara Membuatnya:
- Masak air, garam dan marjerin di dalam kuali sehingga
cair dan mendidih.
- perlahankan api dan tuang tepung ke dalam kuali. Gaul
sehingga adunan menjadi doh.
- bila doh dah suam-suam, masukkan telur sebiji-sebiji. Pukul guna mixer
- pukul adunan sehingga nampak halus dan lebut.
- Masuk ke dalam piping plastik. guna nozzle star.
- paipkan adunan cream puff dalam loyang dan bakar suhu 200’c selama
lebih kurang 20 minit.
Custard Cream
susu segar, 1 sd tpg jagung, 1 sd tpg kastard, pewarna kuning (jika suka), gula secukup rasa, mentega, secubit garam dan sedikit esen vanila.
Panaskan susu, gula dan garam. Bancuh tepung jagung dan kastard dengan sedikit air sebelum masuk ke dalam susu. Kacau sehingga pekat. Masukkan esen vanila dan pewarna kuning. Akhir sekali, masukkan sesudu mentega.
melebih-lebih plak icing sugar... |
No comments:
Post a Comment