Pages

Tuesday, July 23, 2013

Ikan inti Sambal

Tak tahu nak letak nama apa... Letak tajuk resepi ikan je sebab ikan ni boleh dibakar atau digoreng. Ikan pulak, selalu saya guna ikan cencaru a.k.a ikan jaket. Tapi ikan kembung pun saya belasah jer.

Ikan mesti dibelah belakang supaya senang nak sumbat sambal. Tapi ikan yang belah perut depan pun saya sumbar gak dengan sambal...ok jer

Bahan-bahan untuk sambal
cili kering
bawang besar
belacan
garam/gula/asam jawa

Cara-cara
  1. Ikan dibelah belakang, dibersihkan dan dilumurkan dengan garam dan kunyit.
  2. Cili kering dipotong-potong, buang bijinya, dibersihkan dan digoreng dengan minyak sampai garing.
  3. Toskan cili kering yang digoreng tadi.
  4. Tumbuk sehingga lumat sebelum ditambah bawang, belacan garam, gula dan asam jawa.
  5. Sumbat dalam ikan.
  6. Boleh dibakar atau digoreng. (kali ni saya goreng)
Sambal


Ikan siap dilumur garam dan kunyit

Sumbat dengan sambal tadi

Goreng

siap




No comments:

Post a Comment