Bahan
500 gm rebung (rebung hutan kecil)
200 gm daging
3 cawan santan (saya guna susu kotak)
1 s/b kerisik
2 keping asam keping
3 s/b minyak
garam, gula
Bahan Tumis
3 s/b rempah kari daging Adabi
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia ]
1 cm kulit kayu manis
Cara
- Rebung dipotong pendek dan basuh. Rebuskan sehingga agak lembut. Toskan.
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
- kmdn masukkan kerisik. Tumis hingga naik minyak.
- Masukkan santan/susu, daging dan rebung dan masakkan sehngga daging lembut.
- Masukkan garam dan gula.
- Perlahan api. Masak sehingga agak pekat dan naik minyak
- siap...
No comments:
Post a Comment