Pages

Saturday, July 20, 2013

Gulai Kari Daging dan Rebung

Rebung ada lagi dalam peti sejuk. Kalau selera saya, buat masak gulai lemak cili padi je... tapi kali ni masak ikut selera suami... Gulai kari daging bersama rebung...

Bahan
500 gm rebung (rebung hutan kecil)
200 gm daging
3 cawan santan (saya guna susu kotak)
1 s/b kerisik 

2 keping asam keping
3 s/b minyak
garam, gula

Bahan Tumis
3 s/b rempah kari daging Adabi
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih 

2 cm halia ]
1 cm kulit kayu manis

Cara

  1. Rebung dipotong pendek dan basuh. Rebuskan sehingga agak lembut.   Toskan.
  2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
  3. kmdn masukkan kerisik. Tumis hingga naik minyak.
  4. Masukkan santan/susu, daging dan rebung dan masakkan sehngga daging lembut.
  5. Masukkan garam dan gula.
  6. Perlahan api. Masak sehingga agak pekat dan naik minyak
  7. siap...



No comments:

Post a Comment