Pages

Tuesday, July 16, 2013

Gulai Lemak Cili Padi Ikan Kembung bersama Rebung

Perrgghh... Panjangnya nama resepi. Rebung ni ada 2 jenis... Satu yang besar-besar ( selalu guna untuk masak di Ipoh) satu lagi kecik-kecik (Orang Utara selalu guna untuk buat gulai kenduri). Saya tak kisah, asal nama rebung, saya guna je untuk masak gulai lemak cili padi.

Selalu gulai lemak cili padi rebung ni masak bersama udang. Tapi ayah saya suka kalau rebung ni dimasak dengan ikan kembung atau ikan rebus. (Ikan rebus ni ada dijual di pasar-pasar sekitar Ipoh. Kadang-kadang ayah saya buat sendiri ikan rebus ni).

Resepi: Gulai Lemak Cili Padi Ikan Kembung bersama Rebung

Bahan-bahan:
Cili padi, bawang merah dan kunyit ditumbuk halus.
Santan
garam,gula
Rebung
Ikan kembung
Asam keping

cara-cara:
  1. Rebung direbus dan ditoskan airnya.
  2. Masukkan santan dan bahan yang ditumbuk halus tadi dan kacau rata. Jangan biar santan pecah.
  3. Masukkan rebung, garam, gula dan asam keping. Kacau rata lagi.
  4. Setelah santan mendidih, masukkan ikan kembung.
  5. Bila ikan kembung masak bolehlah ditutup apinya. Siap....



No comments:

Post a Comment