Selalu gulai lemak cili padi rebung ni masak bersama udang. Tapi ayah saya suka kalau rebung ni dimasak dengan ikan kembung atau ikan rebus. (Ikan rebus ni ada dijual di pasar-pasar sekitar Ipoh. Kadang-kadang ayah saya buat sendiri ikan rebus ni).
Resepi: Gulai Lemak Cili Padi Ikan Kembung bersama Rebung
Bahan-bahan:
Cili padi, bawang merah dan kunyit ditumbuk halus.
Santan
garam,gula
Rebung
Ikan kembung
Asam keping
cara-cara:
- Rebung direbus dan ditoskan airnya.
- Masukkan santan dan bahan yang ditumbuk halus tadi dan kacau rata. Jangan biar santan pecah.
- Masukkan rebung, garam, gula dan asam keping. Kacau rata lagi.
- Setelah santan mendidih, masukkan ikan kembung.
- Bila ikan kembung masak bolehlah ditutup apinya. Siap....
No comments:
Post a Comment