Pages

Thursday, July 18, 2013

Sambal Udang Petai

Ada 2 cara saya masak sambal udang petai. Satu cara tradisi keluarga saya dan satu lagi cara biasa yang orang lain selalu masak.

Sambal udang (cara keluarga saya)

Bahan-bahan:
Udang, petai, bawang besar, cili kering yang dikisar, asam jawa, garam, gula, santan, kunyit.

Cara-cara:
  1. Tumis bawang besar sehingga lembut dan masukkan cili kering yang telah dikisar.
  2. Tumis sehingga pecah minyak.
  3. Sementara itu, gaulkan udang bersama sedikit garam dan kunyit.
  4. Masukkan ke dalam tumisan.
  5. Masukkan petai. gaul rata.
  6. Masukkan air asam jawa.
  7. Masukkan santan dan kacau rata.
  8. Perasakan denga garam dan gula. Siap untuk dihidang.
Sambal Udang bersantan
Sambal udang biasa


No comments:

Post a Comment