Macam-macam jenis ikan boleh digunakan untuk masakan taucu. Ikan merah, gurut, nyok nyok, seludu dan sudah semestinya ikan kembung paling sesuai untuk masakan ini.
Bahan-bahan lain sebagai rencahnya yang menjadi penyedap adalah cili hijau dan timun dan jika tiada cili hijau itu saya gantikan dengan cili padi yang dibelah 2. Bahan lain yang sedap ditambah adalah petai.
Resepi Ikan kembung Masak Taucu
Bahan-bahan:
ikan kembung (digoreng terlebih dahulu), hirisan bawang besar, bawang putih dan halia, cili hijau dan cili padi dibelah tengah, timun dibuang biji dan dihiris kasar, taucu (dibasuh dengan air untuk buang masinnya), asam jawa, garam dan gula.
Caranya:
Tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan halia sehingga layu. Masukkan taucu dan sedikit air. Masukkan cili hijau, cili padi dan timun. Biarkan sehingga semuanya empuk. Masukkan asam jawa, garam dan gula. Siram ke atas ikan yang telah digoreng.
No comments:
Post a Comment