Pages

Saturday, July 5, 2014

Daging masak Asam Berlada

Dah jemu bergulai, daging ini dimasak asam pulak. Kalau En somi, dia suka daging dimasak asam je, saya pulak lebih suka berlada. tapi hari ni en somi tak kisah... Yeay...

Bahan-bahan:

daging - dihiris nipis-nipis
kentang - dipotong atau dihiris
bawang besar - dihiris kasar
cili merah - dihiris kasar
lada hitam dan jintan manis ditumbuk halus
sedikit air dan asam jawa, garam serta gula

Caranya:

Tumiskan bawang sehingga layu dan masukkan kentang.

Masukkan daging dan kacau sehingga sebati dan terus masukkan sedikit air untuk empukkan daging dan kentang.

Masukkan lada hitam dan jintan manis yang telah ditumbuk.

Setelah daging empuk,masukkan asam jawa dan perasakan dengan garam dan gula.






No comments:

Post a Comment