Sebelum ni saya pernah masakkan hati lembu masak hitam. Hari ni hati lembu tak hitam lagi...hahaha
Bahan-bahan:
Hati lembu - dibersihkan dan direbus separuh masak, dihiris agak tebal.
kentang - dipotong (ikut suka)
kentang - dipotong (ikut suka)
bawang besar - dihiris kasar, letak banyak lagi sedap
cili merah - dihiris
asam jawa
lada hitam dan jintan manis - ditumbuk halus (agak-agak dalam sesudu setengah untuk kedua-duanya), letak banyak untuk hilangkan bau
sedikit air
Caranya:
Tumis hirisan bawang besar sehingga layu, kemudian kentang dan masukkan hati.
Kacau sekejap dan terus masukkan bahan yang ditumbuk halus tadi.
Masukkan asam jawa dan sedikit air untuk empukkan kentang.
Masukkan hirisan cili merah.
Kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula.
Petua mak mertua perap hati dgn serbuk lada hitam sblm msk.... Mmg x berbau..
ReplyDeleteTQ Pn Fatimah..hihii..Bila
Delete