Pages

Thursday, July 10, 2014

Hati masak Asam Berlada

Pada pendapat saya, hati lembu ni berbau sedikit. Jadi untuk menghilangkan baunya hati lembu mesti dimasak bersama rempah atau herba yang lain.

Sebelum ni saya pernah masakkan hati lembu masak hitam. Hari ni hati lembu tak hitam lagi...hahaha

Bahan-bahan:

Hati lembu - dibersihkan dan direbus separuh masak, dihiris agak tebal.
kentang - dipotong (ikut suka)
bawang besar - dihiris kasar, letak banyak lagi sedap
cili merah - dihiris
asam jawa
lada hitam dan jintan manis - ditumbuk halus (agak-agak dalam sesudu setengah untuk kedua-duanya), letak banyak untuk hilangkan bau
sedikit air

Caranya:

Tumis hirisan bawang besar sehingga layu, kemudian kentang dan masukkan hati.

Kacau sekejap dan terus masukkan bahan yang ditumbuk halus tadi.

Masukkan asam jawa dan sedikit air untuk empukkan kentang.

Masukkan hirisan cili merah.

Kacau rata dan perasakan dengan garam dan gula.






Dalam kejadian di atas, saya masukkan daging yang dihiris nipis untuk orang yang tak berapa gemar makan hati. Jadi boleh pilih...

2 comments:

  1. Petua mak mertua perap hati dgn serbuk lada hitam sblm msk.... Mmg x berbau..

    ReplyDelete