Pages

Monday, July 21, 2014

Gulai kari ikan kembung

Saya suka mencuba pelbagai cara untuk masak gulai kari. Selalunya resepinya berdasarkan perasan ehh perasaan sendiri. Try and error....

Cara saya masak gulai kari ikan kembung

Bawang besar, bawang putih dan halia dikisar halus bersama kunyit hidup, cili merah, tomato, jintan putih dan sedikit jintan manis.

Tumis daun kari bersama halba campur dan kemudia bahan kisar sehingga pecah minyak.

Kemudian masukkan serbuk kari tanpa dibancuh air. Kacau rata selama lebih kurang 2min dan barulah dimasukkan sedikit air.

Masukkan asam keping dan secawan air lagi.

Masukkan terung dan bendi. Masukkan santan.

Setelah bendi dan terung hampir empuk, masukkan ikan kembung.

Perasakan dengan garam dan gula.




Ikan kembung + ikan bawal... hoho

No comments:

Post a Comment