Pages

Saturday, January 18, 2014

Pau Kacang Merah

First time buat inti kacang merah. Dedolu penah buat init kelapa je. Takut jugak tak menjadi inti nya...

Cara buat inti:
Kacang merah direndam sekurang-kurangnya sejam sebelum direbus sehingga empuk. Blend kacang merah tadi sehingga halus. Masukkan ke dalam kuali dan masak sehingga pekat. Masukkan gula dan garam.


cara buat pau:
Tepung (guna tepung pau lagi lembut) sedikit minyak, garam, gula air dan yis mauripan.
Uli semua bahan kecuali yis. yis dibancuh dengan air suam dan dimasukkan ke dalam adunan. Uli dan biarkan adunan mengembang. Uli semula dan siap untuk digunakan.

Masukkan inti dan rehatkan seketika sehingga adunan kembang sedikit. Kukus 10-15 minit sehingga pau masak.




No comments:

Post a Comment