Balik kampung aritu, ayah bekalkan saya dengan kepala ikan merah masin dan terung telunjuk. Cendawan kukur pun ada tapi tu resepi lain. Ayah memang tahu apa saje kegemaran saya...
Balik je rumah, esoknya saya masak gulai lemak cili api. Yang ini memang En di rumah ni suka.... Selalunya masak guna tulang ikan kurau masin, tapi kali ni guna kepala ikan masin plak...
Bahan-bahan:
kepala ikan merah masin - dibakar (bakar atas api sebelum dibasuh).
Bahan untuk ditumbuk/dikisar - Bawang besar/merah, cili api, kunyit
santan, asam keping, terung telunjuk, garam dan gula.
Caranya:
Masukkan santan (saya guna susu), ikan masin, terung, asam keping, bahan kisar ke dalam periuk. Kacau jangan sampai pecah santan. Peraskan dengan garam dan gula. Jangan buh garam banyak sangat sebab ikan tu dah masin.
No comments:
Post a Comment