Pages

Saturday, January 11, 2014

Cendawan kukur tumis

Sedapnya... Dah lama tak makan. Cendawan ni rasa lain sikit daripada cendawan tiram tu. yang ini rasa kenyal-kenyal skit. Tumbuh selalunya di batang-batang pokok. Sape ada kebun getah memang boleh jumpa la... Ooohh lupa nak beritau... cendawan ni tumbuh kat batang pokok yang tumbang tau....

Bahan-bahan:
Cendawan kukur
2,3 bj cili api yang ditumbuk bersama bawang besar
sedikit air, garam dan gula.

Caranya:
Panaskan minyak, tumis bahan yang ditumbuk sehingga wangi, masukkan cendawan kukur. Masukkan sedikit air dan perasakan dengan garam dan gula.





Tapi korang, sebelum nak masak cendawan kukur ni kena la siang dulu cendawan nya. Buangnya kat tangkai tu. Sebab kekadang kat tangkai tu melekat kulit batang pokok tu...

Cam ni la...

No comments:

Post a Comment