Pages

Sunday, January 5, 2014

Moussaka Daging dan Ayam

Saya memang suka makan sayur.... macam kentang, terung, tomato.... tertengok siaran ulangan My Kitchen Rules - (memang follow siri ni)... Ada pasangan greek ni buat moussaka daging rusa kot... Terus terliur...

Kalau korang nak resepi asal moussaka ni korang google je... resepi di bawah adalah versi saya yang suka pedas dan masak guna bahan yang hanya ada di dalam peti ais....

Bahan dan caranya:
Terung - dihiris bulat, digaulkan dengan kunyit dan digoreng separuh masak. Takyah buh garam
Kentang - dihiris, digaul dengan garam dan kunyit juga digoreng sehingga hampir masak.
tomato - dihiris bulat-bulat
bawang besar - hiris bulat jugak

Cara buat sos/kuah/inti:
kuah/sos daging dan ayam - Tumis bawang besar yang dipotong dadu. Masukkan cili kisar, hirisan cili padi, buah tomato yang dibelah empat, 2 sdr tomato puree. Masukkan daging dan ayam kisar. Perasakan dengan garam dan gula

Antara bahan-bahannya.
Goreng terung dan kentang sehingga hampir masak.
Bahan untuk intinya... Lapisan pertama
Lapisan kedua dan seterusnya....
Saje tambah sosej..lalaala..
Yang putih tu cendawan paha ayam... sedap tau... saje je tambah...lalalaa...

Suka sangat....

No comments:

Post a Comment