Pages

Monday, January 13, 2014

Ikan Kembung masak Taucu dan Petai

Lauk ni memang saya sorang je yang suka. En suami memang tak suka langsung. Dia cuma amik cilinya je buat ulam.... Tapi Pn isteri memang sukaaaa sangatttt...

Bahan-bahan:
Ikan kembung - ikan lain pun boleh contoh ikan nyok-nyok ke, tenggiri ke...
Kacang soya masin - saya basuh dulu buang masinnya
cili hijau - dibelah tengah
bawang besar, bawang putih dan halia - dihiris halus
petai, asam jawa, garam dan gula

Caranya:
ikan digoreng terlebih dahulu dan diasingkan.
Tumis bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan taucu aka kacang soya masin. Masukkan sedikit air dan asam jawa kemudian masukkan cili hijau dan petai. Perasakan dengan garam dan gula. Siram ke atas ikan goreng tadi.



No comments:

Post a Comment