Tapi setelah 2 kali percubaan gagal, iols terus je lupakan hasrat ber'kek span' tu. Tukar resepi.. buat kek yang resepi memang dalam kepala... Kek Butter...
Tangan jenis tak berseni.. habis berbiji-biji telur. Sampai bos kat rumah ni kata... kek ke bengkang ni.. Takmo beli telur dahh... Adoiii... Kalau tukang beli telur merajuk...tukang bakar kek jadi phobia nak buat kek...
Jadi, setelah berminggu kejadian kek tak jadi tu, iols dengan berani-berani takut, buat kek yang biasa buat tu...
Resepi Kek mentega versi iols... resepi ni iols agak2 je tak guna penyukat. Adunan ni untuk setengah biji kek yang saiz biasa tu.
3 bj telur
1/2 cawan gula
1 cwn tepung gandum
1 sdt baking powder
3/4 cwn mentega
1/3 cwn susu pekat manis
esen vanila
Caranya:
Pukul gula dan metega sehingga kembang, masukkan telur satu persatu. Masukkan susu dan pukul sehingga sebati. Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung gandum dan baking powder yang telah diayak. Pukul lagi sehingga adunan sebati.
Sedia untuk dibakar dengan suhu 180 c selama lebih kurang 20-30 min.
Kek span yang tak jadi tu.. atas gebu bawah macam bengkang. Nak kumpulkan semangat baru nak try baking lain |
kek mentega iols |
Boss kat rumah bukan main memuji kek ni. Siap banding dengan kek yang tak jadi tu. Siap suruh buat lagi walaupun masa tu kek penuh kat mulut.
Psssstt... kek ni mungkin sedap pada tekak patik dan bukan pada tekak korang...ampun uolssss...
No comments:
Post a Comment