Pages

Wednesday, August 28, 2013

Sup Tulang

Sekarang dah jarang buat sup tulang... Jaga kesihatan...kikikiii... Tapi hari ni teringin nak makan. Ini cara saya buat sup. tak guna perncah sup ataupun sup bunjut.

Bahan-bahan:
Tulang - direbus sampai empuk
Bawang besar, halia, bawang putih - dihiris kasar
Jintan manis, lada hitam - ditumbuk halus
Kayu manis, pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang
kentang
Daun bawang/sup dan seleri
hirisan cili padi
garam, gula

Cara-cara:
Tulang direbus sehingga empuk bersama kayu manis, pelaga, buang cengkih dan bunga lawang sehingga empuk. Masukkan jintan manis dan lada hitam yang telah ditumbuk halus. masukkan kentang dan rebus lagi hingga kentang empuk. Perasakan denga garam dan gula. Akhir sekali masukkan hirisan cili padi, daun sup/bawang dan seleri.




No comments:

Post a Comment