Pages

Friday, August 23, 2013

Ayam Phad Phet

Satu resepi siam yang saya sangat suka...

Bahan-bahan:
Ayam
cili padi
bawang besar
kunyit
bawang putih
halia
serai
daun limau purut
asam jawa
tomato
terung pipit

Cara-cara:
Ayam dipotong kecil.
Kisar Bawang besar, bawang putih, halia, kunyit, serai dan cili padi... Boleh tambah cili merah kalau ada...
Tumis bahan kisar sehingga naik minyak.
Masukkan ayam, daun limau purut, tomato, terung pipit dan asam jawa.
Perasakan dengan garam dan gula.







Kadang-kadang saya goreng dulu ayam separuh masak kemudian baru tumis bahan kisar. Kadang-kadang saya terus tumis bahan kisar sehingga naik minyak kemudian masukkan ayam tanpa menggorengnya dulu. Mana-mana pun boleh...

Boleh juga gantikan ayam dengan udang, ketam, sotong atau kerang...

No comments:

Post a Comment