Ini rendang tok versi saya...
Bahan-bahan:
untuk dikisar kering:
3 sb biji ketumbar
2 sb jinran putih
2 sb jintan manis
2 sb lada hitam
2 batang kayu manis
5 bj buah pelaga
5 bj bunga cengkih
bahan lain:
1/2 kg daging (masa ni saya guna daging rusa). Potong kiub, besar-besar.
2 sb cili kering kisar
2 sb kerisik
1 sk kunyit
1 bj santan
garam
3 sb gula merah
1 inci gula melaka
bahan untuk dihiris:
2 bj bwg besar
2 bj bwg putih
1/2 inci halia
Cara-cara:
2. Jadi halus macam ni..
3. Potong daging dan masuk dalam kuali.
4. Masukkan semua bahan.
5. Masukkan santan.
6. Masak hingga naik minyak.
7. Masukkan gula melaka dan gula merah.
8. Masak sampai pekat dan rempahnya agak kering.
9. Siap..
Boleh makan dah. Proses masak lebih kurang 2 jam setengah. Tapi hasilnya memang memuaskan.
No comments:
Post a Comment