Pages

Sunday, August 4, 2013

Rendang Tok - Warisan orang Perak

Masa kawin dulu, rendang tok adalah salah satu hidangan lauk kenduri. Sampai sekarang arang-orang kampung suami menyebut-nyebut keenakan rendang tok.

Ini rendang tok versi saya...

Bahan-bahan:

untuk dikisar kering:
3 sb biji ketumbar
2 sb jinran putih
2 sb jintan manis
2 sb lada hitam
2 batang kayu manis
5 bj buah pelaga
5 bj bunga cengkih

bahan lain:
1/2 kg daging (masa ni saya guna daging rusa). Potong kiub, besar-besar.
2 sb cili kering kisar
2 sb kerisik
1 sk kunyit
1 bj santan
garam
3 sb gula merah
1 inci gula melaka

bahan untuk dihiris:
2 bj bwg besar
2 bj bwg putih
1/2 inci halia

Cara-cara:

 1. Mula-mula ingat nak tumbuk... Tapi..ermm kisar je la... Guna pengisar kering...

2. Jadi halus macam ni..

3. Potong daging dan masuk dalam kuali.

4. Masukkan semua bahan.

5. Masukkan santan.

6. Masak hingga naik minyak.


7. Masukkan gula melaka dan gula merah.

8. Masak sampai pekat dan rempahnya agak kering.


9. Siap..






Boleh makan dah. Proses masak lebih kurang 2 jam setengah. Tapi hasilnya memang memuaskan.

No comments:

Post a Comment