Pages

Thursday, August 22, 2013

Ikan Rebus masak Taucu

Masak taucu memang kegemaran saya. Kali ni guna ikan rebus. Kalau di Perak, ikan rebus memang ada dijual di pasar. Buat sendiri pun boleh...

Harga lebih kurang RM 5 /6

Ikan rebus perlu dibersihkan sebelum digoreng. Tak perlu gaul garam dan kunyit.

Bahan-bahan:
ikan rebus
bawang besar, bawang putih, halia - dihiris
cili hijau/cili padi - dibelah tengah
taucu - basuh dulu sebab masin dan tambah dengan setengan cawan air
asam jawa
garam, gula

cara-cara:
  1. Ikan digoreng dan diketepikan.
  2. Tumis bawang besar, bawang putih dan halia sehingga keemasan.
  3. Masukkan taucu dan air.
  4. Masukkan asam jawa, cili hijau dan cili padi.
  5. Perasakan dengan garam dan gula.
  6. Tuang ke atas ikan goreng tadi.
Masak taucu ni saya suka letak cili hijau, makan dengan nasi sedap sangat. kadang-kadang saya letak juga timun yang telah dibuang bijinya...



No comments:

Post a Comment