Pages

Sunday, April 19, 2015

Mee Hot plate

Mee sizzling atau mee hotplate adalah kegemaran saya dan suami. Hasil try and error, akhirnya saya berjaya memasak mee hotplate ini sendiri. Cuma hot plate tu je saya tak beli, kalau tak memang sijibik macam makan kat shopping complex tu.

Sebelum ini, saya menggunakan Koey teow sebagai ganti mee. Yee mee pulak, saya tak boleh nak makan. Banyak kali cuba dan mesti berakhir dengan mumtah-muntah walaupun cuba makan sesudu je.

Berbalik pada mee hot plate, akhirnya saya telah menemui mee yang digunakan oleh pengusaha-pengusaha mee hotplate ni. Rupa-rupanya, mereka menggunakan mee lidi. hoho... baru puas makan mee hotplate kali ni.



Sawi ini sengaja dipotong panjang-panjang permintaan cik suami.

Bahagian saya.





Kepunyaan cik suami




Bahan-bahan dan cara-caranya:

Ayam
hirisan bawang besar, bawang putih dan halia
cili kering dipotong agak-agak seinci dan direndam untuk buangkan biji- kira-kira segenggam (saya letak banyak untuk rasa kuah yang lebih pedas).
kicap manis kipas udang (lagi elok kalau ada kicap cair dan kicap pekat - takde kat rumah ni)
sos tiram
cendawan shitaki
tepung jagung
garam, gula dan kiub ikan bilis (kiub ayam pun boleh, tak guna perasa pun okey)

Hirisan bawang besar, bawang putih dan halia ditumis sehingga naik bau. Masukkan ayam dan kemudian air secukupnya.

Masukkan kicap dan sos tiram. Kemudian masukkan cendawan shitaki dan cili kering. Renih sehingga ayam berwarna agak gelap di mana isi ayam telah menyerap kicap.

Masukkan kiub, garam dan gula secukup rasa.

Bancuhkan tepung jagung bersama air dan masukkan ke dalam kuah. Tujuannya supaya kuah memekat.

Untuk mee pula, mee lidi dicelur lebih kurang 10 min dan kemudian bersihkan dengan air.

Celur sawi yang dititik minyak untuk kelihatan berkilat.

No comments:

Post a Comment