Daging ada sikit je, ayam pun ada sikit. Tapi sayur-sayur dan ubi-ubi banyak sangat dan sesuai untuk dibuat dalca. Tanya cik suami, okey tak kalau saya campurkan dua-dua daging tu... Dia kata okey, saya pun teruskan lah hajat untuk membuat dalca.
Pukul 7 pagi saya dah menggulai. Bahan-bahan ada yang saya siapkan awal-awal. Kacang dal saya rendamkan semalaman dan rebus sehingga empuk.
Bahan-bahan lain:
daging, ayam
rempah kari daging
hirisan bawang merah, bawang putih dan halia
daun kari, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan biji pelaga
terung, kentang, ubi keledek, pisang muda, carrot (kacang panjang takde)
garam dan gula serta santan juga asam keping.
Cara-caranya:
Kacang dal direbus bersama sedikit serbuk kunyit sehingga empuk. Saya juga rebuskan daging sehingga empuk.
Tumis hirisan bawang merah, bawang putih, halia bersama daun kari dan 4 sekawan.
Masukkan serbuk kari dan sedikit air dan tumis sehingga pecah minyak. Masukkan kacang dal yang direbus dan juga daging bersama air rebusannya.
Masukkan ubi kentang dan keledek. bila kentang, pisang muda dan keledek hampir lembut, masukkan carrot, terung dan asam keping.
Masukkan air yang banyak untuk empukkan kesemua bahan yang berubi. Masukkan ayam dan kemudian santan.
Perasakan dengan garam dan gula.
No comments:
Post a Comment