Pages

Friday, February 20, 2015

Daging Dendeng

Resepi daging dendeng ini diajar oleh kawan arwan opah saya. Katanya, beliau menjual daging dendeng ni di KL.

Cara dan bahannya amay mudah. Tak sama macam orang lain jual atau buat. Tapi rasanya memang sedap bagi saya.

Saya pernah masak daging dendeng ini untuk dimakan bersama Nasi Daging Berempah, ketika Kenduri Korban beberapa tahun dahulu. Memang sesuai dan sedap.

Resepinya:
Daging dihiris nipis dan direbus sehingga empuk, kemudian ditumbuk - saya tak tumbuk.
Setelah ditumbuh sehingga nipis, perapkan dengan kicap manis kipas udang.
Bawang besar dihiris nipis dan digoreng. Kemudian alihkan. - Gunakan bawang yang banyak.
Cili kering dan bawang besar dikisar halus, kemudian ditumis sehingga pecah minyak.

Masukkan daging yang diperap tadi bersama kicapnya. Kacau sehingga sebati laulu dituangkan air rebusan daging tadi.

Renih sehingga kuah memekat dan masukkan asam jawa. Masukkan bawang l yang telah digoreng tadi dan gaul rata. Perasakan dengan garam dan gula.

Tak berapa nak jadi. Patutnya bersambal dan kemerah hitaman. Kurang cili kisar

Gunakan bawang yang digoreng sendiri. kalu guna bawang goreng segera tu, manis bawang tidak dapat diserap oleh daging.

Kirim kepada jiran...walaupun kurang menjadik..huhu



No comments:

Post a Comment