Teringin nak makan ayam golek atau ayam panggang. Nak buat takut tak sedap. Nak beli takde pulak dijual di sekitar tempat saya ni.
Jadi resepi ayam panggang kali ni adalah resepi yang di'belasah' je. Bahan-bahan yang digunakan adalah bahan yang ada di rumah saya dan resepinya bukan di'google' atau dipelajari dari sesiapa.
Jadi kalau korang ikut resepi ini, iols tak bertanggung jawab di atas hasilnya...huhuhu...
Bahan dan caranya:
Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam. Rehatkan ayam sebentar.
Bahan perapan:
Serbuk cili, serbuk bawang putih, serbuk bawang merah, serbuk jintan manis, lada hitam yang tumbuk kasar, serbuk halia, madu, minyak dan 2 sd gula serta perahan limau.
Semua bahan dimasukkan ke dalam bekas (Saya gunakan beg plastik). Masukkan ayam dan gaul rata. Rehatkan ayam tadi selama 10 min sebelum diperap di dalam peti ais sekurang-kurangnya 2 jam. (saya perapkan semalaman).
Saya panggang guna oven dan saya gunakan benda ni |
Saya gunakan beg plastik macam ni |
sebelum dipanggang |
Tambah kentang |
Bakar dengan suhu 180 c selama lebih kurang 50 min hingga sejam |
Hasilnya |
Suami kata sedap. Banggalah jugak sebab buat pakai hentam kromo. Jadi, dengan bangganya, buat untuk kali kedua.
Kali kedua |
Kali ini lapik pulak dengan daun kunyit |
Masukkan ke dalam plastik perapan, baru letak serbuk cili, serbuk jintan manis, serbuk bawang merah, bawang putih dan halia, lada hitam yang ditumbuk kasar, gula dan minyak. Gaulkan sebati, barulah perahkan limau atau lemon.
Kemudian gaul lagi. Perapkan di luar peti ais dalam 10 min baru masukkan ke dalam peti sejuk.
Esoknya keluarkan ayam tadi dan biarkan 10min sebelum dibakar untuk cairkan rempah-rempah yang diperap. Bakar dengan suhu 180 c lebih kurang sejam atau sehingga masak. Panaskan oven sebelum mula memanggang ayam.
No comments:
Post a Comment