Pages

Tuesday, February 4, 2014

Passembor

Passembor ni kalau belah Perak dan belah-belah selatan kami panggil rojak... rojak mamak. Kalau yang ada buah tu kami panggil rojak buah la....

Semalam, study kat blog Pak Cik Mamak Haji tu, akhirnya passembor yang suami request tu terhasillah dengan jayanya... TQ Pak Cik Mamak...

Tapi...ada beberapa bahan yang tak de dan tak cukup. Contohnya rebusan keledek, saya tambah dengan sebiji kentang. Sebabnya keledek ada sebiji jek.. Pastu aritu kan dah buah inti karipap tu.... jadi dah kurang la 2,3 bijik keledek.

Lagi satu, biskut meri.... Kat rumah ni, mana ada biskut2 macam tu... Jadi, saya pekatkan kuah guna bancuhan tepung jagung.

Kalau korang nak resepi asli passembor ni, korang bukak je blog :

http://balannambiar.wordpress.com/2013/02/14/resepi-passembur-kuah-mamak-penang/

ni Passembor yang saya dah buat....

Cucur udang dan keropok yang keras tu....nama apa yea...


Close up cucur udang 


sengkuang, timun, tauhu, telur, kentang, taugeh, cucur






Untuk diagih-agihkan ke handai taulan...kikiii



No comments:

Post a Comment