Pages

Tuesday, March 24, 2015

Udang Celup Tepung ala tempura

Jom cuba Udang celup tempung ala tempura nih...

Resepi bancuhan tepung:

Tepung gandum
2 sd baking powder
garam
serbuk kunyit
air
minyak masak

Caranya:

Bancuh semua bahan sehingga bancuhan tersebut likat. Perapkan di dalm peti ais selam lebih kurang setengah jam.

Keluarkan, masukkan sedikit air dan minyak masak. Kacau sebati.

Bahan-bahan celupan:
Udang (jangan buang ekornya), bawang besar yang dipotong bulat, cili merah, cili padi.
Kalau ada sayur-sayur pun boleh dicelup tepung.

Gaulkan juga dengan tepung gandum sebelum dicelup dengan bancuhan tepung


Bancuhan tepung

Hasilnya


Maaflah, hirisan tebal.... Tangan patik terkena pisau time potong tu, terus campak je semua




Yang bulat-bulat tu bawang, yang merah-merah tu cili merah dan yang hijau-hijau tu cili padi

No comments:

Post a Comment