Pages

Tuesday, March 3, 2015

Bihun Sup yang light dan jernih..

Kadang-kadang, saya kurang suka sup yang jernih. Macam yang saya tengok dalam tv. Selalunya sup jernih ni orang cina yang masak.

Tapi bihun sup saya ni bukanlah resepi yang sama macam dalam tv tu. Sup ni hanya gunakan gerak hati saya je dan menggunakan bahan yang mudah.

Resepi bihun sup simple dan jernih.

Bahan-bahan:

Bawang besar dan bawang putih yang dihiris halus, sawi, bihun (direndam sehingga lembut), isi ayam, fish cake, cili padi dipotong bulat, garam, gula dan kiub ikan bilis.

Caranya:

Tumis bawang nesar dan bawang putih sehingga layu, masukkan isi ayam. Kemudian masukkan air secukupnya dan biarkan ia merenih sehingga isi ayam lembut. Masukkan juga fish cake yang telah dipotong.

Masukkan cili padi dan sawi kemudian perasakan dengan garam, gula dan kiub.

Celur bihun sehingga lembut. Siap untuk dimakan.

Tambahkan bawang goreng untuk rasa yang lebih sedap



No comments:

Post a Comment