Belanja makan bukanlah bererti makan di luar atau di gerai tapi ayah akan beli sesuatu yang special untuk dimasak oleh emak. Salah satunya ialah ketam.
Pada kami, dulu-dulu ketam ni makanan yang agak mewah. Boleh jumpa sesekali je. Dan selalunya ketam itu akan dimasak sup dan kadang-kadang kalau berlebih akan dimakan bersama mee kuning dan sos kicap pedas.
Resepi: Sup Ketam
Bahan-bahan:
Ketam (dibersihkan), sup bunjut, kentang, daun saderi, cili padi, daun bawang, Bawang besar yang dihiris halus, garam dan gula
Caranya:
Masukkan air secukupnya ke dalam periuk bersama sup bunjut, daun saderi dan kentang dan juga bawang besar. Setelah mendidih, masukkan ketam, daun bawang dan hirisan cili padi. Kemudian perasakan dengan garam dan gula.
Yang ini tanpa kentang |
No comments:
Post a Comment