Pages

Friday, June 13, 2014

Chips and Salmon

Saya suka menonton My Kitchen Rules, pertandingan memasak di Australia. Gara-gara menonton MKR, saya terpengaruh untuk membuat kentang goreng sendiri.

Bila di Google, ada 2 cara untuk membuat kentang goreng ni. Salah satunya, dengan merebus separuh masak dan kemudian digaulkan dengan tepung beras. Resepi yang inilah yang saya cuba.

Setelah digaul tepung beras
Hasilnya...

Kentang goreng ini tidaklah serapuh kentang yang dijual di pasar raya. Tapi kata En di rumah ni, rasanya sedap dari yang dibeli.

Buktinya, dalam seminggu dekat 3, 4 kali jugak kentang goreng ini dibuat. Tapi resepinya saya ubah sedikit. Saya tidak lagi gaulkan kentang yang direbus separuh masak itu dengan tepung. Setelah sejuk, terus digoreng. Hasilnya hampir sama.

Makan pulak bersama ikan salmon kegemaran...




Resepi:
Kentang dipotong berbentuk jejari dan direbus separuh masak. Semasa merebus, masukkan gula dan garam sebagai perasa. Sejukkan dan goreng sehingga kekuningan

No comments:

Post a Comment