Banyak jenis asam pedas ni. Ada yang tumis, ada yang tidak. Ada yang guna Biji ketumbar, dan ada yang hanya guna daun kesum atau bunga kantan.
Asam pedas ni saya belajar dari seorang tukang masak. Tapi ada jugak yang silap. Sepatutnya, resepi asal ada belacan tapi saya terlupa. Patutnya hanya guna biji ketumbar, tapi saya belasah letak jintan manis skali. Apa-apa pun, rasa memang sedap.
Resepinya senang je.
1 biji bawang besar dikisar bersama segenggam biji ketumbar, 3 tangkai cili kering, 1 tangkai cili merah, belacan dan kunyit hidup. Masukkan kesemuanya di dalam periuk bersama daun kesum dan bunga kantan. Jangan lupa masukkan sekali asam keping. Perasakan dengan garam dan gula. siap...
Gambar di atas tu saya masukkan labu air, sebab takde bendi. Saya tak letak bunga kantan sebab tak de dan tak letak belacan sebab lupa..hehehhh
No comments:
Post a Comment