sebelum dibakar |
selepas dibakar |
Guna buah-buahan dalam tin je. Teringin sangat kan... tak sempat nak petik strawberi kat kebun belakang rumah...kikiii
Resepi
5 bj putih telur
3/4 cwn gula kastor
esen vanila
1 sd perahan lemon
1 sd bsr tepung jagung
krim
250 ml whipping krim
sesudu gula kastor
esen vanila
Cara:
- Pukul kuning telur sehingga hampir kental.
- Masukkan gula sedikit-sedikit hingga habis.
- Pukul hingga meringue menjadi berkilat dan bertanduk.
- Masukkan esen vanila, tepung jagung dan perahan lemon. Kaup balikkan sehingga sebati.
- Bentukkan adunan di atas tray pembakar.
- Panaskan oven 10 min sebelum membakar adunan.
- Guna suhu 150 c, api atas bawah...
- Putar krim sehingga kental bersama gula dan esen vanila.
- Tunggu pavlova sejuk baru letakkan krim dan buah-buahan..
No comments:
Post a Comment