Pages

Saturday, May 25, 2013

Pavlova

Saya teringin sangat makan pavlova. Dulu dah pernah buat, tapi buat mini pavlova. Bulan lepas, saya order je pavlova dari rakan FB. Tapi, semalam teringin sangat nak makan. Nak order ... lambat...

sebelum dibakar




selepas dibakar












Guna buah-buahan dalam tin je. Teringin sangat kan... tak sempat nak petik strawberi kat kebun belakang rumah...kikiii

Resepi

5 bj putih telur
3/4 cwn gula kastor
esen vanila
1 sd perahan lemon
1 sd bsr tepung jagung

krim
250 ml whipping krim
sesudu gula kastor
esen vanila

Cara:
  1. Pukul kuning telur sehingga hampir kental.
  2. Masukkan gula sedikit-sedikit hingga habis.
  3. Pukul hingga meringue menjadi berkilat dan bertanduk.
  4. Masukkan esen vanila, tepung jagung dan perahan lemon. Kaup balikkan sehingga sebati.
  5. Bentukkan adunan di atas tray pembakar.
  6. Panaskan oven 10 min sebelum membakar adunan.
  7. Guna suhu 150 c, api atas bawah...
Krim
  1. Putar krim sehingga kental bersama gula dan esen vanila.
  2. Tunggu pavlova sejuk baru letakkan krim dan buah-buahan..

No comments:

Post a Comment