Petang tadi saya 'cipta' satu puding... panggil puding ke... ntah la...
Macam tiramisu tapi takde ladyfingers... ok tak..
Resepi:
Untuk coklat ganache
250ml whipping cream
coklat masakan
1 sdt nescafe
2 sd mentega
- Panaskan whipping cream.
 - Masukkan coklat masakan dan nescafe, kacau hingga cair dan sebati.
 - Masukkan mentega dan biarkan sejuk.
 
200 g cream cheese
1/2 cwn gula castor
esen vanila
250 ml whipping cream
- Pukul cream cheese dan gula sehingga gula hancur.
 - Masukkan whipping cream dan esen vanila.
 
- Masukkan cream cheese dulu berselang seli dengan coklat ganache.
 - Tunggu coklat ganache sejuk dulu baru lapiskan dengan cream cheese semula.
 - Sejukkan semalaman di dalam fridge dan sedia untuk dimakan.
 
![]()  | 
| Lapisan pertama...Cream cheese | 
![]()  | 
| Lapisan kedua... coklat ganache | 
![]()  | 
| Lapisan ketiga... cream cheese | 
![]()  | 
| Sejukkan dalam fridge | 
![]()  | 
| First trial... tak berapa jadi dan cantik | 
![]()  | 
| Second trial... ok lar skit | 
![]()  | 
| Lebihan coklat... buat zig zag | 
![]()  | 
| Setelah dihias | 
![]()  | 
| Tak sempat tunggu semalaman.. terus ngap | 
![]()  | 
| Akhirnya.. | 


















No comments:
Post a Comment