Pages

Sunday, May 12, 2013

Gulai Lemak kacang Buncis dan Udang

Balik Ipoh haritu mak masakkan saya gulai udang dan kacang buncis. Dah lama tak makan. Jadi balik ke rumah saya cuba untuk masak sendiri...

Bahan-bahan:
  • Udang
  • Kacang Buncis
  • Santan
  • 5 tangkai Cili Padi
  • Kunyit
  • Daun Kunyit
  • Asam Keping 
  • Bawang Merah
Cara-cara:

Tumbuk bawang merah, kunyit dan cili padi sehingga lumat. Masukkan santan, bahan yang ditumbuk tadi dan asam keping ke dalam periuk. Masukkan kacang buncis. Setelah kacang buncis hampir masak, masukkan udang. Perasakan dengan garam dan gula. Akhir sekali, hiris daun kunyit halus-halus dan sedia untuk dimakan.





No comments:

Post a Comment