Resepi Asam Gumpal
Bahan-bahan ( 5 orang )
- 250 gm biji sago
- 2 liter air
- secubit garam
- kuah
- 1 liter santan
- 60g gula merah
Cara-cara
- Rebuskan biji sago bersama-sama dengan air garam sehingga masak.
- Tapis dan sejukkan
- Gumpalkan sago tadi sehingga menjadi padat
- untuk kuah,Masak santan dan secubit garam serta daun pandan.
- masak gula merah dan daun pandan sehingga pekat.
- untuk menghidang,masukkan sagu ke dalam mangkuk,tuangkan santan dan siramkan air gula merah ke atasnya
Saya suka makan Asam Gumpal ni sejuk, jadi saya campurkan dengan ais.
Asam Gumpal |
Kawan saya, Fatimah Baharom pernah makan Asam Gumpal warna merah di tempat kenduri. Dia pun sama macam saya, suka makan sejuk-sejuk.
waaaa.....sedappppp....nakkkk..hehe
ReplyDeletebole.. kalo dtg perlis singgah je umah...hihi....
ReplyDelete