Pages

Saturday, February 23, 2013

Apam Balik

Masa kecik-kecik dulu apam balik tu saya panggil Pizza Malaysia. Sebabnya, kalau kita buka lipatan apam tu, rupanya sama macam pizza.

Dedulu nak makan pizza tak pernah dapat. Jadi cuma imagine je apam balik tu macam pizza.

Saya buat apam balik ni untuk breakfast pagi tadi. Puncanya, ada lebihan krim jagung baki saya buat cucur udang/jagung minggu lepas. huhuu....lama tu tapi jagungnya masih elok.

fikir punya fikir... try buat apam balik la...







 Resepi Apam Balik

Bahan-bahan:
  • 2 cwn Tepung Gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sdt soda bikarbonat
  • 1 sdt baking powder
  • 1/2 cwn gula
  • 1  1/2 cwn air
  • pewarna kuning
Cara-cara:
  1. Pukul telur dengan gula sehingga gula larut.
  2. Masukkan air, soda bikarbonat, baking powder dan pewarna kuning. Pukul hingga berbuih.
  3. Masukkan tepung dan gaul hingga sebati.
Cara-cara nak masak:
  1. Oleskan kuali dengan Planta. (Saya guna kuali non stick)
 
 2.  Tuangkan 2 senduk bancuhan apam. ratakan...

 
3.  Taburkan serbuk kacang goreng.
4. Taburkan gula.
5.  Tambah sesudu atau lebih krim jagung.
6. Akhir sekali, dah masak, angkat dan lipat 2. Selesai...


Resepi ni saya ambil dari bog yang saya google. Tak ingat blog sape...

No comments:

Post a Comment