Pages

Friday, March 2, 2012

Gulai Lemak Cili Padi Tulang Ikan Kurau Masin

Saya suka sangat lauk ni. Terutama ayah, ini lauk traditional ayah. Saya perkenalkan lauk ini pada suami masa mula-mula kawen dulu. Hasilnya, ini satu-satunya gulai berwarna hijau yang Mr Hubby makan. hehe...

Bahan-bahan:
  1. Tulang ikan kurau kering/masin 
  2. Cili Padi (kampung)
  3. Kacang panjang
  4. Bawang besar/merah
  5. santan
  6. kunyit hidup
  7. Garam,gula
  8. Asam keping
Cara-cara:
  • Tulang ikan kurau masin dibakar terlebih dahulu sebelum dibasuh. Kemudian direndam dengan air.
  • Cili padi, kunyit hidup dan bawang besar ditumbuk lumat.
  • Patah-patahkan kacang panjang.
  • Masukkan semua bahan yang disediakan ke dalam periuk.
  • Masukkan santan dan sekeping asam keping. Kacau jangan bagi santan pecah.
  • Perasakan dengan garam, gula dan kiub ikan bilis. Garam jangan banyak sebab ikan kering tu dah masin.
Bakar atas dapur je

Rendam dalam air. Pastu basuh bersih-bersih

Kacang panjang, patah-patahkan je

Siap untuk dihidang




Ingatkan boleh simpan skit untuk makan petang nanti. Tengok-tengok dah licin...

No comments:

Post a Comment