Saya suka sangat lauk ni. Terutama ayah, ini lauk traditional ayah. Saya perkenalkan lauk ini pada suami masa mula-mula kawen dulu. Hasilnya, ini satu-satunya gulai berwarna hijau yang Mr Hubby makan. hehe...
Bahan-bahan:
- Tulang ikan kurau kering/masin
- Cili Padi (kampung)
- Kacang panjang
- Bawang besar/merah
- santan
- kunyit hidup
- Garam,gula
- Asam keping
Cara-cara:
- Tulang ikan kurau masin dibakar terlebih dahulu sebelum dibasuh. Kemudian direndam dengan air.
- Cili padi, kunyit hidup dan bawang besar ditumbuk lumat.
- Patah-patahkan kacang panjang.
- Masukkan semua bahan yang disediakan ke dalam periuk.
- Masukkan santan dan sekeping asam keping. Kacau jangan bagi santan pecah.
- Perasakan dengan garam, gula dan kiub ikan bilis. Garam jangan banyak sebab ikan kering tu dah masin.
|
Bakar atas dapur je |
|
Rendam dalam air. Pastu basuh bersih-bersih |
|
Kacang panjang, patah-patahkan je |
|
Siap untuk dihidang |
Ingatkan boleh simpan skit untuk makan petang nanti. Tengok-tengok dah licin...
No comments:
Post a Comment