Pages

Friday, December 2, 2011

Roti Putih Manis

Sejak berjaya membuat roti coklat haritu, saya mencuba lagi. Kali ini Roti Putih Manis. Manis sebab terlebih letak gula. Kalau nak Roti Putih Biasa kurangkan gulanya ya!

Roti Putih Manis

Bahan-bahan:

1 cawan susu segar suam

3 sudu besar minyak jagung
1 sudu kecil garam
5 sudu besar gula
1 biji telur } dipukul sikit
3 cawan tepung roti
1 1/2 sudu kecil yis kering segera
1 sudu besar bread softner
1 sudu kecil bread improver


Cara membuat:

1.  Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam bread maker mengikut turutan.

2.  Pilih butang colour (saya pilih light) pada bread maker kemudian start.
3.  Bila roti masak, keluarkan dari mesin tutup dgn kain bersih selama 1 jam (supaya crust atas roti tu jadi lembut)

Roti Putih Manis






No comments:

Post a Comment