Pages

Monday, November 28, 2011

Nasi Goreng Ketam

Saya teringin nak makan nasi ni dan kebetulan ketam ada lagi dalam peti ais.

Resepinya:

Nasi Goreng Ketam

Isi ketam (saya guna isi ketam yang telah direbus, saya tak suka filamen ketam tu)
sotong
udang
cili kering kisar
bawang merah
bawang putih
cendawan butang
sos cili, sos tiram, kicap manis
nasi sejuk
sebiji telur

Cara-cara:
1. Tumis bawang merah dan putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan cili kisar, tumis hingga naik minyak.
3. Masukkan udang, sotong, dan cendawan.
4. Masukkan lebih kurang sesudu sos cili, sos tiram, kicap manis.
5. Masukkan nasi, garam secukup rasa dan goreng hingga sebati.
6. Pecahkan telur sebiji dan gaul. Sedia untuk dimakan.
7. Boleh taburkan bawang goreng, hirisan cili padi atau cili merah.


saya guna cendawan ni

untuk Mr Hubby

Nasi Goreng Ketam


No comments:

Post a Comment