Pages

Monday, June 23, 2014

Kari Ikan Bawal

Pelbagai cara dan kaedah yang saya reka-reka sendiri untuk memasak kari. Yang terbaru kaedah semuanya diblend....hahaha...

Bahan-bahan dan caranya:

Bawang besar, bawang putih, halia, kunyit hidup, setangkai cili merah, sebiji tomato sederhana besar, jintan manis dan jintan putih dikisar halus.

Tumiskan halba campur bersama daun kari serta bahan yang dikisar sehingga pecah minyak.

Kemudian masukkan serbuk kari (tak perlu dibancuh dengan air)

Apabila rempah masak, masukkan air sedikit demi sedikit sehingga habis secawan air. Masak sehingga pecah minyak.

Masukkan Ikan bawal, asam keping dan sedikit air (agak-agak dalam secawan)

Masukkan santan dan perasakan dengan garam.







yang ini versi lain ...





Tak sah kalau tak de sambal terung...

No comments:

Post a Comment